tisdag 11 september 2012

Nu är det skördetider!

Nu är det skördetider!

Höst är skördetid. Rotfrukter av olika slag är bra mat, underskattade, nyttiga och billiga. Dessutom kan man se till att använda rötter som är lokalproducerade. Har man inte egna rotfrukter i grönsakslandet så kan man handla utmärkta och nyskördade sådana i gårdsbutiken hos Greeks handelsträdgård eller Torfolk. I välsorterade livsmedelsbutiker i Karlstadstrakten kan du hitta rotfrukter från Ölmhults Naturprodukter.
Här kommer ett litet recept. Du behöver 3-4 rejäla morötter, 1-2 rödbetor, 1 kålrot, 2 palsternackor,  1 stor gul lök, 5-6 potatisar. Om du inte är ortodox rotfruktsätare kan du byta ut potatisen mot squash. Koka rotfrukterna nätt och jämnt mjuka i saltat vatten och använd koktiden till att göra en gratängsås bestående av en förpackning passerade KRAV-tomater, samt en tesked av vardera röd och grön currypasta, salt och lite extra tomatpure. Du kan minska på currypastan om du är en känslig natur när det gäller stark mat, och glöm inte att röra ut den i lite vatten innan du tillsätter den så att inte allt hamnar på samma ställe. Häll av vattnet från rotfrukterna och placera dessa i en långpanna. Vill du ha lite extra piff och inte är en känslig natur kan du slanta upp en förpackning Mango/Jalapeno-korv från Hemgården och blanda med rotfrukterna. Toppa frikostigt med klippt persilja, hyvla ost över och sätt in i ugnen på 220 grader tills en trevlig färg har uppnåtts.
Funkar fint som ensamrätt med en liten sallad.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar