Led ut kon från skamvrån!
Idag hör man ganska ofta att kon är en stor klimatbov, och att
man ska avstå från att äta nötkött för att rädda miljön. Det är visserligen
sant att en ko producerar och släpper ifrån sig metangas i både framändan och
bakändan, men många relevanta fakta saknas i debatten. Värmland är av tradition
ett kreaturstätt landskap. På 1600-talet betalade bönderna just i vår landsända
oxskatt. Det var ingen skatt på oxar utan en skatt på jord som betalades i form
av oxar. Oxarna drevs sedan till
Bergslagen eller Mälardalen för att bli mat, rep och hudar. Orsaken var att
Värmland hade bättre förutsättningar för bete än spannmålsodling och så är
förhållandet än idag. Det går helt enkelt inte att producera spannmål, potatis
eller grönsaker på all mark som kan betas. Kor producerar mjölk och kött på
marker där alternativet är skogsproduktion. Kor är också nödvändiga för att
hålla vårt landskap öppet och leende. De är också viktiga för
jordbrukslandskapets biologiska mångfald som hotas av förbuskning och
upphörande hävd. Idag blir korna inte fler i Värmland, de blir färre, och har så
gjort länge. Att då lägga skulden för ett förändrat klimat på dessa kor och
deras ägare är orättvist. Vill man äta mindre kött så kan man börja med att
avstå från importerat kött som ofta produceras under för djuren sämre
förhållanden än hos oss. Försök att hitta kött från en lokal bonde som värnar
om sina djur och utfodrar dem med gräs, hö och ensilage från sina egna marker så
gör du en insats för öppna landskap och biologisk mångfald i Värmland. Å vill
du göra en riktigt stor insats mot klimathotet är det betydligt effektivare att
avstå från semesterresan till Thailand eller helgshoppingen i Barcelona. Det
stora hotet mot vårt klimat är det globala resandet INTE våra värmländska kor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar